Cat de dispusi sunt factorii de decizie politica si autoritatile locale sa colaboreze pentru a proteja drepturile copiilor?

In perioada 10-11 mai 2016, Hub-ul pentru Protectia Copilului (ChildHub) organizeaza Conferinta Regionala „Impactul descentralizarii asupra serviciilor sociale” (Impact of Decentralisation on Social Services) care va avea loc la Viena, Austria. Conferinta regionala va aduce impreuna factori de decizie politica, experti, avocati ai poporului, reprezentanti ai ONG-urilor si ai mediului academic din 11 tari din Europa Centrala si de Sud-Est, pentru a face schimb de experienta si de a facilita cooperarea in ceea ce priveste descentralizarea serviciilor sociale.

“Tarile din Sud-Estul Europei se confrunta cu o multime de situatii dificile, in prezent agravate de un numar mare de refugiati. Copiii sunt, de regula, cei mai afectati de aceasta situatie. Prin sprijinirea proiectului ChildHub, Austrian Development Cooperation isi doreste sa creeze un mediu mai sigur pentru copii, adresandu-se in acelasi timp expertilor si lucratorilor sociali, societatii civile si factorilor de decizie politica”, declara domnul Robert Zeiner, Directorul unitatii de “Programe si Proiecte internationale”, Austrian Development Cooperation.

In acest context, conferinta regionala va facilita impartasirea in forum deschis a experientelor si practicilor privind descentralizarea serviciilor sociale in regiunea de Sud-Est a Europei. Lectiile invatate si practicile promitatoare din regiune, in special cele ce privesc delegarea de responsabilitati, luarea deciziilor, monitorizarea si finantarea, vor fi utilizate in continuare pentru a imbunatati procesele de furnizare a serviciilor sociale si a elabora recomandari pentru viitor.

Printre vorbitorii ce si-au confirmat participarea la conferinta se remarca domnul Miroslav Juresic, Ministrul adjunct din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale al Federatiei Bosniei si Hertegovinei, domnul Jean-Claude Legrand, Consultant Regional Senior privind Protectia Copilului din cadrul UNICEF-Biroul Regional CEE-CIS, doamna Gordana Matkovic, Director al Centrului pentru Politici Sociale din Serbia, si altii. La aceasta conferinta vor participa si profesionisti din Romania, reprezentanti ai Institutiei Avocatul Poporului, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si ai Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil.

„In discutiile noastre regionale cu privire la descentralizare este important de remarcat faptul ca acest proces are avantajele sale, dar de asemenea poate duce la inegalitate si excluziune”, subliniaza Dr. Gordana Matkovic, Director al Centrului pentru Politici Sociale din Serbia si membru al Consiliului consultativ al Hub-ului pentru Protectia Copilului. „In acest sens, sper ca prin discutiile de la conferinta vom dezvolta o intelegere comuna privind diviziunea adecvata a functiilor si responsabilitatilor intre nivelul national si cel local in domeniul asistentei sociale.”

***

Data si locul desfasurarii conferintei:

Hotel ibis Wien Mariahilf. Mariahilfer Gürtel 22-24, 1060 Viena, Austria

Start: 10 Mai 2016, ora  9.00 am.
***

Descarca agenda evenimentului aici  |  Vezi comunicatul de presa aici

Fundatia Terre des hommes Elvetia