Comunicat de presă

“Vantul schimbarii a-nceput din sud”

Comunicatul de presă poate fi descarcat de aici: Comunicat_Zefir

Sambata, 3 noiembrie, de la ora 17.00, va avea loc proiectia documentarului

“Vantul schimbarii a-nceput din sud” la Clubul Taranului.

Filmul “Vantul schimbarii a-nceput din sud” documenteaza cum oameni simpli din comunitati vulnerabile pot deveni antreprenori la ei acasa si isi cladesc un trai mai bun pentru ei si familiile lor, cu conditia sa aiba oportunitati potrivite si sprijin.

Aproape jumatate din copiii Romaniei sunt in prezent la risc de saracie si excluziune sociala potrivit Eurostat, iar statisticile guvernamentale arata ca 70% dintre romi traiesc sub pragul saraciei. Nu este astfel de mirare cum Romania este una din tarile din care au emigrat  cei mai multi cetateni in ultimii 10 ani: 3 milioane de romani si-au parasit tara in cautarea unui trai decent conform ONU.

Exista insa si oameni care incearca sa cladeasca un viitor pentru copiii lor in Romania: ”Sunt mandru sa ii ofer un exemplu fiicei mele, sa ii arat valoarea muncii si cat de important este sa isi castige propria existenta si sa aiba grija de banii ei. Sper ca atunci cand va creste, sa mearga in oras la facultate, dar chiar daca ramane aici, va avea ceva bun de la care sa porneasca si pe care sa-l dezvolte”, spune Costica Safta, unul din antreprenorii sustinuti prin proiectul zefiR, care din 2013 a contribuit la dezvoltarea a12 comunitati din sudul Romaniei.

Proiectul zefiR a intervenit in comunitati vulnerabile de romi din judetele Olt, Dolj, Gorj pentru a-i ajuta pe localnici sa aiba o viata mai buna. Pe langa programe de scoala dupa scoala si centre medico-sociale, in proiect, 28 de familii au primit finantari si consiliere pentru a dezvolta activitati economice noi sau deja existente in domeniul tinichigeriei, constructiilor, agriculturii si cresterii animalelor.

Costica Safta si Hagi Stoican sunt doi dintre antreprenorii sprijiniti in proiect si vor participa la proiectie sa ne povesteasca mai multe despre cum este in Romania sa iti deschizi o afacere daca esti de etnie roma si traiesti la sat. Hagi este din Ocolna, judetul Dolj, unde a infiintat prima cooperativa din sat, iar Costica locuieste in Amarastii de Jos, judetul Dolj si si-a construit primul solar de legume, cu ajutorul proiectului zefiR.

Cei doi invitati ne vor povesti cum si-au implementat planurile de afaceri si cum se descurca in prezent. Apoi vor urma discutii pe tema dezvoltarii economice in comunitatile vulnerabile.

Documentarul este proiectat in cadrul Festivalului de Film Antropologic Culese din Balkani 4.0. pe 3 noiembrie de la ora 17.00 la Clubul Taranului.

Intrare libera!

Familiile de antreprenori au fost sprijinite prin proiectul zefiR de catre Terre des hommes Romania, Fundatia PACT si Fundatia NESsT Romania. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.zefirincomunitate.ro.

Proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Fundatia Terre des hommes Elvetia