Un nou proiect, i-Restore

Terre des hommes – Hungary, Terre des hommes – Romania, Terre des hommes Ηellas, European Forum for Restorative Justice, Restorative Justice Netherlands si Terre des hommes – Albania  au început proiectul i-Restore (Better Protecting Child Victims Rights through Restorative Justice), care își propune o mai bună protecție a victimelor-copii, cu ajutorul justiției restaurative.

Justiția restaurativă își propune să vindece, să repare și să prevină: ea se concentrează asupra nevoilor și drepturilor victimei, motivației celor în cauză și asupra rolului comunității. Justiția restaurativă este un proces în care copilul infractor, victima (numai cu acordul său) și, după caz, alte persoane și membri ai comunității participă activ, împreună, la soluționarea problemelor care decurg din infracțiune. Procesul restaurativ poate include medierea, concilierea, conferințele și cercurile restaurative, dar și alte practici, precum despăgubirile, compensațiile, consiliile comunitare și munca în folosul comunității.

 

La finalul acestui program de 2 ani, profesioniștii din domeniu vor avea mai multe informații și vor pleda pentru folosirea acestei abordări în România, Grecia și Albania. Pe de altă parte, copiii și tinerii vor fi implicați în proiect, vor ști mai multe despre drepturile lor și vor promova la rândul lor conceptul.

 

Obiectiv

Promovarea utilizării Justiției restaurative în cazurile în care sunt implicați copii victime, prin îmbunătățirea cunoștințelor între părțile interesate naționale cu privire la Justiția restaurativă prietenoasă cu copilul și victima și abilitarea copiilor pentru a pleda pentru o mai bună protecție a copiilor victime.

 

Activități

 • Revizuirea cunoștințelor / practicilor / capacităților în domeniul justiției restaurative și a copiilor victime
 • Consultare cu factorii de decizie / practicieni cu privire la justiția restaurativă și la copiii victime
 • Consultări cu copiii pentru a-i angaja în consiliere cu privire la justiția restaurativă și la copiii victime
 • Adaptarea materialelor de instruire electronice și față în față cu privire la Justiția restaurativă
 • Instruire pentru profesioniști și copii cu privire la justiția restaurativă și drepturile copiilor victime
 • Campanii naționale de sensibilizare și manifestări de advocacy conduse de copii cu privire la justiția restaurativă și la copiii victime,

 

Mai exact, activitățile vor conduce la realizarea:

 • Unui raport de cercetare cu privire la justiția restaurativă și copii victimă.
 • A 3 activități de e-learning și 9 activități de instruire pentru profesioniști.
 • A 24 de activități de training cu copii
 • A 2 vizite de stuidu pentru profesioniști și copii
 • A 3 campanii de sensibilizare conduse de copii și 3 evenimente de advocacy organizate cu copii și tineri.

În program sunt implicate Terre des hommes – Hungary, Terre des hommes – Romania, Terre des hommes Ηellas – Γη των ανθρώπων, European Forum for Restorative Justice, Restorative Justice Netherlands, Terre des hommes – Albania

Co-funded EU by Justice and Consumers European Commission

 

Fundatia Terre des hommes Elvetia