120 de copii români și ucraineni la Ziua Ștafetei 2023

Un grup de copii alături de mentorul lor, de profesie polițișt.

„Am înțeles că, dacă chiar iubești să faci teatru, nu e greu să devii actor”, spune Raisa, elevă în clasa a VIII-a la școala nr. 196 din București. Cursurile de actorie sunt pasiunea ei și dorește să se specializeze în teatru. Așa că, de Ziua Ștafetei, s-a bucurat să-l întâlnească pe actorul Ionuț Achivoaie, să-l întrebe cât de ușor sau greu este să muncești în teatru și film. 

În noiembrie,120 de copii români și ucraineni din București, Brașov și Constanța au participat la întâlniri de mentorat cu profesioniști pe care au ales să-i întâlnească, în cadrul evenimentului Ziua Ștafetei. Pentru câteva ore, copiii au fost polițiști, avocați, bucătari în pizzerie, psihologi, fotbaliști, arhitecți, mecanici, compozitori, programatori și medici.

Polițistul și mentorul Adrian Neculiță, din București, i-a încurajat pe copii să creadă în meseria pe care și-ar dori să o practice. „Asta e valabil pentru fiecare dintre noi și pentru toate meseriile pe care le practicăm în fiecare zi”, spune el.

Ziua Ştafetei este un proiect tradițional al Terre des Hommes. Proiectul celebrează dreptul tuturor copiilor şi tinerilor de a participa în societate şi se desfăşoară, în fiecare an, în preajma Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor, pe 20 noiembrie.

Copii şi tineri cu vârste între 12-18 ani îşi aleg meseriile pe care vor să le încerce pentru câteva ore și apoi sunt conectați cu profesioniști și mentori din comunitate, cu care discută despre profesia respectivă, bucuriile și greutățile muncii de zi cu zi și motivația în muncă.