Autoritățile află soluții împotriva violenței de la elevi

Profesori, reprezentanți ai autorităților, părinți și alți elevi s-au reunit in întâlniri regionale la finalul a doi ani de eforturi de a înțelege și preveni violența. Peste 140 de adulți și copii au participat în ultima lună la întâlniri în patru județe și București, în care s-a discutat despre siguranța școlară, cele trei roluri cheie ale părinților, profesorilor și elevilor. Scopul a fost ca instituțiile să afle despre soluțiile noastre din CARING, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană desfășurat în ultimii doi ani în patru județe plus municipiul București și să facilităm colaborarea între instituții.

Dar mai ales, cu toții au descoperit o serie de inițiative spectaculoase ale elevilor care le dezvăluie creativitatea pe această temă care îi afectează pe toți, fie că este vorba de martori sau victime ale violenței de orice tip.

„Pictura noastră murală arată că suntem cu toții diferiți în liceul nostru, dar toți avem locul nostru aici”, spune  Nura, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu.

Intâlnirile oficiale au fost găzduite de Școlile Răducanu Rosetti din Căiuți (Bacău), Ferdinand I din București, Liceul Tehnologic Dimitrie Filișanu din Filiași(Dolj), Școala Secundară nr 1 Polovragi (Gorj), Liceul N.Titulescu din Slatina, iar invitați au fost primari, reprezentanți ai Direcția Siguranței Școlare, DGASPC, Poliția Română, Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității, Inspectorate Școlare, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Casa Corpului Didactic.

 

Proiectul CARING- Contestarea normelor sociale și de gen pentru a reduce violența împotriva copiilor în școală – a avut ca scop reducerea violenței bazate pe gen (GBV) în cele 32 de școli participante, prin implicarea a aproximativ 1200 de facilitatori din Bulgaria, Croația, România și Grecia, alături de personalul școlii și conducerea, părinții, precum și tinerii. Conștientizarea  problemelor sociale nocive, normelor și comportamentelor de gen au fost primul pas, urmat de formări prin care cu toții au devenit actori activi în prevenire și combatere.  

CARING este co-finantat de Uniunea Europeană

Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană nici autoritatea emitentă nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.