Final de proiect: Ce au învățat profesioniștii care lucrează cu tinerii privați de libertate

cr

În perioada februarie -aprilie 2021 Alina Dumitru și Ema Șeclăman, traineri Terre des hommes Romania, au lucrat cu personalul din două centre de detenție (Centrul de Detenție Craiova, Centrul de Detenție Tichilești, Brăila) și două centre educative (Centrul Educativ Târgu Ocna,  Centrul Educativ Buziaș) care găzduiesc minori și tineri.

Scopul a fost de transmite acestor profesioniști o metodologie specifică Terre des hommes, astfel încât aceștia să o folosească în lucrul cu tinerii, încurajând un stil de viață sănătos pentru minte și trup. Această metodologie -„Mișcare, Joc și Sport” (MJS) - dezvoltă abilități de viață și încurajează grija față de celălalt. Ulterior profesioniștii din aceste centre au participat la un webinar de bune practici în care au făcut schimb de impresii și lecții învățate. Iată o parte dintre ele:

  • „Am considerat util că am putut lucra în echipă, deoarece de obicei lucrăm individual”, a remarcat un educator.
  • „Jocurile învățate au fost și sunt foarte utile în activitatea cu copiii și tinerii. Chiar și în cazul nostru partea ludică scoate ce e mai bun din noi”.
  • „Mi-am îmbunătățit cunoștințele în zona comunicării și a rezilienței. Dar singur, ca asistent social, nu pot desfășura activități de acest gen, (e nevoie de implicarea unei echipe specialiști).”
  • „Pentru personal cel mai important este să aibă dorința de a schimba lucrurile. Dacă-ți dorești cu adevărat, vei găsi resursele și atunci îți dovedești valoarea”.

Personalul din centre a susținut de asemenea că este nevoie de continuare a proiectului, precum și de construirea unor terenuri de sport în cadrul centrelor de detenție și educative.

„Copilul din noi nu dispare niciodată, jocul e parte din natura noastră, e firesc să îl folosim” a concluzionat Ema Șeclăman, trainer Terre des hommes Romania, care a remarcat de asemenea calitățile personalului cu care a lucrat : „rezistență, fermitate, flexibilitate, creativitate, perseverență, bunăvoință, empatie, neutralitate”.

Webinarul a avut loc în luna mai 2021, la finalul proiectului „Sport pentru copii și tineri privați de libertate ”, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”.

Website-ul programului  www.instaredebine.ro.