ICAMnet - Incluziunea și integrarea copiilor afectați de migrație

Acronimul CAM vine de la Children Affected by Migration și este folosit pentru a se referi la copii și tineri, precum refugiați, solicitanți de azil, migranți social sau economic sau cei lăsați în urmă de familii care au emigrat.

hands

Scop și obiective

Copiii afectați de migrație trec printr-o perioadă de ruptură a dezvoltării lor, a copilăriei, inclusiv a capacității de a învăța. Toate acestea pot avea efecte pe termen lung atât asupra lor, cât și asupra societății, dacă nu li se oferă sprijin și ajutor. În centrul acestui program este înțelegerea că acești copii nu învață bine dacă sunt nefericiți, nesiguri sau speriați.

Scopul proiectului ICAMnet este de a crește incluziunea și a îmbunătăți capacitatea de învățare a copiilor de școală primară și secundară afectați de migrație, prin crearea și îmbunătățirea climatului de „Convivencia” -a trăi împreună în armonie în școli și acasă, prin creșterea gradului de conștientizare asupra drepturilor și legilor care îi protejează și prin oferirea de sprijin suplimentar în școli și familii, pentru SEL ( Social and Emotional Learning ) și binele lor general.

Proiectul va realiza acest lucru prin dezvoltarea profesională a unor lideri ICAM în școli , care pot crește capacitatea școlilor de a menține un mediu de învățare sigur și îmbunătăți SEL. Lideri special antrenați  vor lucra pentru a îmbunătăți capacitatea de învățare a tuturor elevilor și pentru  răspunde nevoilor de tip SEL ale celor afectați de migrație și a-i ajuta să treacă peste dezavantajele separării, traumei și pierderii.

O trăsătură importantă a ICAM este integrarea educației părintelui / tutore  în proiectul școlii, pentru a oferi sprijin suplimentar acelor familii afectate de migrație și a încuraja continuitatea SEL pentru întreaga familie.

Prin contactele și influența partenerilor, proiectul va dezvolta și testa diseminarea și perfecționarea ICAM în toate școlile la nivel județean sau de oraș în 6 țări europene, așa încât educația națională și agențiile de protecție din toată Europa să testeze modele de diseminare a proiectului în școli și familii. 

ICAMnet este finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene, are o durată de implementare de 2 ani (decembrie 2019 -noiembrie 2021), fiind testat în Italia, Spania, România, Marea Britanie, cu intenția de a fi implementat în alte două țări sau chiar la nivel european.  Cei șapte parteneri din ICAM sunt The Northampton Centre for Learning Behaviour (NCfLB) and Achievement for All (AfA) din Marea Britanie,  ACCESophia din Spania, ICARO din Italia, Inspectoratul Școlar din Prahova -România (ISJPh), Fundația Terre des hommes Romania (Tdh), Eurochild din Belgia, împreună cu partenerii asociați din fiecare țară,  unii dintre cei mai importanți experți în domeniul incluziunii în școli sau în crearea unui mediu prietenos. 

Finanțator

Programul Erasmus+ al Uniunii Europene

eu
Uniunea Europeană

Noutăți și publicații relevante

Copii, factori de decizie politică, lideri de școli, organizații și practicieni se vor întâlni în cadrul unui webinar-eveniment pe 27 mai, pentru a discuta mijloacele prin care se pot asigura „Șanse egale pentru fiecare copil” (Equal chances for every child).  Acesta este un eveniment în cadrul...