„Mediu sigur pentru copii în sport”- un proiect unic, pentru a proteja copiii de orice risc în mediul sportiv

spoort

Pe 22 octombrie 2019 Fundația Terre des hommes a organizat o conferință de presă pentru lansarea unui proiect în premieră în România -„Mediu sigur pentru copii în sport”, finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene. Astfel, ne angajăm, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică, să perfecționăm standardele în protecția copilului în sport. 

Fundația Terre des hommes, cu sprijinul partenerilor săi, va dezvolta în următorii doi ani politici de protecție si siguranță și va implica copiii și profesioniștii din sport în crearea acestora. Ulterior va oferi o ceritificare în plus cluburilor care respectă standardele de protectie si siguranță.

„Un mediu sigur pentru copii” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.  Prima federație din sport care a semnat parteneriatul cu Terre des hommes a fost Federația Română de Fotbal, iar președintele său, Răzvan Burleanu, a declarat :„Mă bucur că Federația Română de Fotbal este parte a acestui proiect. Ne uităm la fotbal ca la un fenomen social, iar o federație are și rolul de a reglementa, nu doar de a antrena. Sunt 200.000 de copii și tineri care joacă fotbal, amploarea acestui fenomen ne obligă astfel să ne angajăm și în acest proiect pentru siguranța lor”.

Și Federația Română de Gimnastică va fi partenerul nostru, iar doamna Virginia Oprișan, Secretar General a declarat: „Noi am aderat la acest proiect de la prima lectură a lui, pentru că el corespunde dorinței noastre de a schimba mentalități –sportul de performanță este muncă, dar este și bucurie. Siguranța copiilor în gimnastică este  cu atât mai importantă, pentru că la noi performanța apare la vârste mici. Da, au existat probleme în gimnastică, de aceea ne dorim ca antrenorii și sportivii noștri să beneficieze de sprijin, așteptăm cu interes să dezvoltăm împreună materiale de suport care să prevină astfel de situații”.

Sportivii Larisa Iordache și Nana Falemi ne-au făcut onoarea de a deveni ambasadori ai proiectului „Mediu sigur pentru copii în sport” în România și s-au angajat că vor transmite mesajele noastre de-a lungul celor doi ani ai proiectului.  „Ne dorim ca toți profesionișii din domeniu să fie mai bine informați și încurajați să respecte drepturile copiilor, să reacționeze corect la orice situație de încălcare a drepturilor copilului în mediul sportiv, iar copiii să fie informați despre drepturile lor”, a spus Kirsten Theuns, șefa Delegației Europa de Est a Terre des hommes.

Proiectul Mediu sigur pentru copii în sport este, de asemenea, implementat de Terre des hommes Hellas (Grecia), împreună cu Terre des hommes Ungaria. La nivelul întregului proiect (România și Grecia), beneficiarii indirecți vor fi mii de copii între 12 -18 ani care practică sporturi și profesioniști din cluburi și tabere. Proiect finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene -REC-RDAP-GBV-AG-2018