O importantă cercetare privind relația dintre migrația forței de muncă și protecția copilului în Moldova și Ucraina

event

Terre des hommes România a organizat la București Conferința internațională "Familii fără frontiere în Ucraina și Moldova. Rezultatele preliminare ale unei cercetări unice asupra familiilor transnaționale" alături de Centrul pentru Studiul Familiilor Transnaționale din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Scopul a fost de a prezenta rezultatele cercetării realizate de partenerii din proiectul-acțiune CASTLE "Copiii rămași acasă ca urmare a migrației forței de muncă". 

Evenimentul din 7 iunie 2022 a reunit 121 de participanți (fizic și online), fiind susținut de cei trei parteneri de cercetare naționali -  Centrul pentru Studiul Familiilor Transnaționale din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Institutul Ucrainean de Cercetări Sociale după Oleksandr Yaremenko și Academia de Studii Economice din Republica Moldova - care au acoperit împreună toate direcțiile de cercetare ale proiectului. 

Au avut prezentări delegatul autorității contractante, un consilier de stat din cadrul Administrației Prezidențiale a României, Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, un consilier de stat al Primului Ministru al Guvernului României și un consilier la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care au împărtășit câteva dintre perspectivele, programele și proiectele lor în domeniul familiilor transnaționale.

Viorela Telegdi-Csetri, manager de proiect: "Această cercetare socială, calitativă este rezultatul efortului de aproape un an al celor 3 parteneri de cercetare, susținuți de delegațiile Terre des hommes din România, Ucraina și Moldova, care abordează situația copiilor rămași acasă în contextul migrației. În comparație cu adulții, copiii și tinerii văd plecarea și șederea într-o manieră mai nuanțată, mai deschisă și mai fluidă și sunt adesea critici în mod ascuns față de acestea, considerând migrația ca fiind aparent inutilă sau ca fiind una care ar trebui limitată de un anumit obiectiv și la o anumită perioadă de timp". 

Citate de la copii, din cadrul cercetării:

  • "Sărbătorile se petrec în familie. Copiii ai căror părinți sunt în Republica Moldova, ei sărbătoresc în familie, cu părinții lor. Noi, cei ai căror părinți sunt plecați peste hotare, nu avem această posibilitate, de a fi în acest spirit de familie, cu părinții... Nu este o durere sau un resentiment, este doar un dor de asta."
  • "...suntem destul de mari și înțelegem, trebuie să știm despre toate problemele care există în familia noastră și trebuie să încercăm cumva să facem ceva pentru binele nostru, să le rezolvăm împreună, pentru că dacă ar fi doar părinții care se ceartă [pe o problemă] ar fi mult mai rău și ar ajunge mai departe, pentru că acum sunt mulți copii care stau doar cu mama sau doar cu tata, dar e bine ca și copiii să știe, iar copiii să unească cumva familia."

Printre principalele rezultate ale cercetării, au fost evidențiate următoarele aspecte ale vieții familiilor transnaționale cu impact asupra drepturilor copiilor lor: situația și opiniile copiilor în contextul migrației, relația cu îngrijitorii, temporalitatea, vârsta, relațiile și comunicarea transnațională, consecințele problemelor familiale care se intersectează cu migrația etc.

 

Cercetarea este însoțită de o serie de recomandări legislative, politice și de acțiune, cum ar fi: 

  • crearea unor cadre legislative internaționale care să faciliteze plecarea părinților în străinătate însoțiți de copiii lor minori;
  • cursuri de formare specializată în domeniul migrației și al familiilor transnaționale, inclusiv legislație, date, practici și politici pentru profesioniști și includerea profesioniștilor formați în instituția relevantă;
  • crearea unor baze de date internaționale comune, contacte și colaborări privind familiile transnaționale accesibile tuturor părților instituționale interesate;
  • campanii de sensibilizare pentru recunoașterea familiilor transnaționale, pentru a iniția interesul și dialogul, precum și împotriva bullying-ului copiilor migranților;
  • stimulente pentru ca angajatorii din țările țintă să ofere pachete convenabile de telefonie/internet și timp/flexibilitate pentru conectivitate în cadrul orelor de lucru;
  • campanii de sensibilizare și formare privind participarea copiilor la comunicarea transnațională; facilitarea vizitelor regulate (minimum 3 zile întregi împreună la fiecare 3 luni) între țara de origine și țara de destinație prin zile libere plătite și vouchere de călătorie oferite de angajatori sau autorități;
  • o resursă digitală/aplicație numită "Transnational Family Advisor" cu un rezumat al informațiilor juridice, naționale și de altă natură etc. 

 

Un raport va fi curând disponibil inclusiv pe site-ul tdh.ro

Poriectul-acțiune CASTLE este cofinanțat de Uniunea Europeană, contractată de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționiste (ICMPD), prin intermediul Migration Partnership Facility (MPF) - ICMPD/2021/MPF-357-004. Proiectul este implementat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes Elveția (delegația Tdh România), Terre des hommes Moldova, Terre des hommes Ucraina, Institutul Ucrainean de Cercetări Sociale după Oleksandr Yaremenko și Academia de Studii Economice din Moldova. Obiectivul principal al acestui proiect este de a sprijini Republica Moldova și Ucraina în îmbunătățirea cadrelor de protecție a copilului și a politicilor de migrație și mobilitate, cu accent pe impactul social și juridic al migrației forței de muncă asupra familiilor transnaționale. 

Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a Universității Babeș-Bolyai și nu poate fi considerat, în niciun caz, ca reflectând poziția Uniunii Europene sau a ICMPD.