Plan Z

Plan Z

Planul Z a fost un proiect-pilot internațional, care a implicat mai multe organizații. Acesta a presupus crearea unor ,,laboratoare inovatoare conduse de copii" în țările din întreaga lume. Laboratoarele au dezvoltat capacitatea copiilor de inovare și viziune, le-au dat copiilor puterea de a fi designerii sociali ai schimbării și de a găsi soluții specifice care să le răspundă nevoilor, în special pentru reducerea violenței împotriva copiilor. Inițiativa a fost dezvoltată în 2017 de șase organizații importante din domeniul protecției copilului: Plan International, World Vision, SOS Satele Copiilor, Salvați Copiii, ChildFund și Terre des hommes, în parteneriat cu agenția de creație 3 Sided Cube care a elaborat planul de inovare Plan Z.

În România, Plan Z a reunit paisprezece copii și tineri, cărora li s-au oferit instrumente și practici într-un spațiu sigur, pentru a explora, dezvolta și pentru a testa soluțiile/prototipurile lor pentru a reduce bullyingul în școli. Pe tot parcursul proiectului, ei au participat la: trei ateliere de două zile (decembrie 2017, aprilie 2018, Noiembrie 2018); o tabără de vară de cinci zile (prima săptămână de Septembrie 2018, ultima săptămână a vacanței de vară); Au fost implicați în implementarea propriilor soluții (septembrie - Noiembrie 2018); și într-un eveniment final (sfârșitul lunii noiembrie 2018).

Aici puteți să vedeți mai multe despre Plan Z:



De la primele etape ale proiectului, copiii au ajuns la același conses: problema bullying-ului este o problemă cu care se confruntă toți și care afectează din ce în ce mai mulți tineri. Astfel, după câteva întâlniri și ateliere, tinerii au venit cu trei soluții:
- Telefonul Copilului (județul Vaslui, susținută de World Vision)
- Role play (în București, susținută de Salvați Copiii)
- O piesă de teatru forum (în București, susținută de Terre des hommes)

Inovația a avut loc în timpul fiecărei faze a proiectului Plan Z : copiii au jucat un rol decisiv în proiectarea și testarea soluțiilor găsite de ei. Fiecare dintre cele trei echipe a avut mai multe întâlniri separate și repetiții pentru a planifica, a dezvolta și a pune în aplicare ideile lor. În perioada de pregătire, tinerii au înțeles mai bine ce este bullying-ul, au realizat că dacă sprijini victima unei situații de bullying și dacă intervii când vezi un caz de bullying poți schimba ceva.

Aici puteți să vedeți mai multe despre soluțiile tinerilor:



Telefonul Copilului a fost soluția care s-a inspirit dintr-o inițiativă implementată și la nivel national și international. Soluția a fost implementată în Negrești, Vaslui Județ, în Liceul "Nicolae Iorga" care are mai mult de 1000 de elevi. Copiii au desfășurat toate activitățile necesare pentru configurarea telefonului copilului:


- Au stabilit un parteneriat cu administrația liceului;
- Au cumpărat un telefon cu cartelă;
- Au înregistrat un mesaj vocal cu instrucțiuni  pentru cei care sunt martori și/sau victime ale unei situații de bullying.
- Au făcut o campanie de conștientizare în liceu care a ajuns la aproximativ 430 de studenți (postere și un film, ambele fiind produse de copii).
- S-au întâlnit cu Comisa pentru prevenirea violenței care va prelua și va analiza apelurile.
- Au informat profesorii diriginți despre existența acestui număr pentru a vorbi la orele de diriginție despre bullying și despre numărul de telefon.

Soluția Role Play a fost implementată în Liceul "George Bacovia" din Bucuresti, cu un număr total aproximativ 60 de studenți înscriși în clasele aVa și aVIa (cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani). Tinerii au pregătit mai multe scenarii posibile din viața de zi cu zi cu situații de bullying în școală și în prezența unui professor și a psihologului școlii, elevii din cele două clase au jucat pe rând roluri de aggressor, agresat, martor. Astfel, elevii au simțit cum se simte o victimă a unei situații de bully. Această abordare face elevii mai conștineți de consecințele comportamentelor lor violente și produce o schimbare pozitivă. Tinerii din Plan Z, au făcut mai multe activități la aceleași clase pentru a învăța elevii să lucreze în echipe, dar mai ales să vadă toate perspectivele bullying-ului.

Soluția Teatru Forum a fost implementat în Liceul "Gheorghe Lazăr" din București, vizând în primul rând elevii înscriși în clasa a IX-a (cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani). Tinerii din această echipă au scris singuri o piesă de teatru forum, au construit personajele și situațiile, au regizat-o și au jucat-o în 10 reprezentații în fața a 300 de elevi. Teatru forum este o metodă participativă cu publicul care aduce un impact puternic deoarece oricine din public poate interveni asupra cursului piesei. O caracteristică interesantă a acestei forme de teatru este că publicul poate sugera schimbări cu privire la orice personaj, cu excepția agresorului. Acest lucru a făcut sarcina de a rezolva situația de bullying mai dificilă pentru public “Cred cu tărie că Plan Z mă definește pentru că totul e despre oameni. Toți sunt atât de pozitivi, încât nici în momente de impas nu ne-am pierdut speranța că vom reuși. Și asta este ce contează: prietenii pe care mi i-am făcut aici și toată comunitatea care se crează pentru că mai apoi când mergem în școli să implementăm proiectele noastre știm că totul o să iasă bine pentru că suntem o echipă.” Andreea, participantă în Plan Z și membră a echipei role play.

“Bullyingul este foarte comun și divers, astfel că adesea tinerii nu mai iau în serios și nu fac nimic când văd o astfel de situație. Fiind implicată în Plan Z simt că fac o diferență. Opinia mea contează și sunt luată în serios.” spune Sofia, participantă în echipa Teatru Forum.

Mai multe testimoniale ale tinerilor participanți:



Planul Z contribuie la Parteneriatul Global pentru Eliminarea Violenței Împotriva Copiilor care a fost format să mobilizeze statele la nivel politic să accelereze strategiile pentru eliminarea violenței împotriva copiilor dat și să consolideze colaborarea între guverne, neguvernamentale și instituțiile ONU. Până în prezent, în cadrul Parteneriatul Global pentru Eliminarea Violenței Împotriva Copiilor, Sri Lanka, El Salvador, Uganda și România sunt țările selectate pentru a implementa proiectul pilot. Inițiativa Planului Z din România a fost condusă de Terre des hommes, fiind finanțată prin Fondul pentru Inovare al Terre des hommes Lausanne, Elveția și a fost pilotată în perioada decembrie 2017 - noiembrie 2018. Proiectul s-a bazat pe contribuția activă a tuturor celor trei parteneri (Terre des hommes, Salvați Copiii, World Vision) pentru identificarea grupului de copii și tinerii care să colaboreze și să organizeze activități, pentru facilitarea, oferirea de îndrumare, asistență și consolidare competențele copiilor.

Considerând violența împotriva copiilor ca problemă principală pentru care trebuie găsite soluții, tinerii implicați în acest proiect au ales să se concentreze asupra problemei de bullying din școli. Planul Z a fost unul dintre proiectele pilot susținute de Terre des hommes pentru că vizează dezvoltarea unui mod inovator de lucrul cu copiii printr-un proces de co-design și creare de soluții care au răspuns mai bine la nevoile, dorintele si motivatiile lor pentru ca au fost realizate de ei înșiși.