Protejarea copiilor ucraineni refugiați: ce am făcut până acum în România

kids

De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România s-a străduit să răspundă nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România în ceea ce privește protecția, sănătatea mintală și sprijinul psiho-social, precum și asistența individuală adaptată pentru situații diferite.

Până în mai 2022 am creat spații prietenoase pentru copii în două zone de tranzit (autogara și gara din București) și activăm și în două centre rezidențiale administrate de autoritățile statului, unde organizăm activități plăcute pentru copii, sesiuni de terapie de grup cu copii și suport psiho-social (pentru mame și copii).

În primul rând, încercăm să promovăm un mediu sigur și jucăuș pentru copii, departe de grijile adulților. Facilităm jocul între ei și împreună cu voluntarii, folosim metodologii specifice și acordăm o atenție sporită emoțiilor lor, astfel încât recreerea să garanteze incluziunea și participarea.

Pe de altă parte, informăm și asistăm părinții, oferim diferite tipuri de truse individuale (cum ar fi pentru igienă), dar și prim ajutor psihologic la nevoie.

Întrucât sute de voluntari au sărit în toată România pentru a ajuta încă de la începutul crizei, Terre des hommes România a remarcat, de asemenea, că voluntarii au nevoie de îndrumare și am oferit materiale de instruire specifice nu numai voluntarilor noștri, ci am publicat și resurse online gratuite, disponibile pentru toată lumea. Educatorii sunt, de asemenea, instruiți în Mișcare, Joc și Sport, o metodologie dezvoltată de Terre des hommes în zonele afectate de război.

Context (la sfârșitul lunii mai 2022):

  • Aproximativ 300 de copii folosesc săptămânal spațiile noastre din zonele de tranzit și 20 de copii spațiile din centrele semi-permanente
  • Peste 1 mil de persoane au venit din Ucraina în România de la începutul războiului 
  • Aprox 85.000 dintre ei sunt încă în țară și peste 27.373 au cerut protecție temporară

Proiect implementat cu sprijinul financiar al: Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France, City of Zurich, Oak Foundation, Z Zurich Foundation și Swiss Solidarity.