Reintegrarea socială după detenție este perfect posibilă (interviu)

image

Bogdan este un tânăr de 26 de ani care a ales să fie mentor și îndrumător pentru tinerii aflați în sistemul penitenciar. Face aceasta în timpul liber, după ce termină programul de muncă, (lucrează în domeniul construcțiilor). Tot în timpul liber este voluntar la Serviciul de Ambulanță Gorj.  

Cu doi ani în urmă a fost eliberat din Centrul de Detenție Craiova, și de atunci participă la activitățile din proiectele Terre des hommes. Bogdan a realizat cât este de important pentru tinerii din detenție să primească o îndrumare, un sfat,  de la cineva care a fost ca ei. De aceea a ales să fie mentor pentru cei aflați încă acolo, ajutându-i să înțeleagă și să nu repete greșelile din trecut.  El crede în puterea exemplului personal și de aceea merge să le spună cum a reușit el, să le arate că se poate, că reintegrarea socială după detenție este posibilă. Bogdan a devenit mentor după ce a participat la o serie de sesiuni de instruire oferite de specialiștii Terre des hommes.

Ne-a povestit despre el, despre activitățile lui cu tinerii și reușitele lui într-un scurt interviu acordat Fundației noastre.

- De ce ți-ai dorit să fii mentor pentru tinerii din centrele de detenție? Ce te-a motivat?

Am ales să fiu mentor pentru tinerii din penitenciar deoarece în trecut am avut o experiență similară cu a lor și am experimentat pe propria piele problemele și piedicile cu care se confruntă ei. Am ales să fac asta pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă principalele priorități pe care trebuie să și le stabilească pentru a ajunge să fie eliberați.

- Care  este experiența ta de reintegrare în societate? Cum ai reușit?

Eu am fost un caz fericit. Am ajuns într-un centru de detenție fiind victima unei erori juridice, prin urmare nu am avut probleme în a mă reabilita, deoarece comportamentul meu nu necesita o reabilitare. Eu am trecut peste această situație și am luat-o ca pe o lecție de viață din care am avut foarte multe de învățat. În timp, am cunoscut oameni minunați cu care am o relație extraordinară și cu care fac lucruri minunate.

- Ești mulțumit de ceea ce faci acum?

Pot să spun ca traversez cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Am un job foarte bun la care fac ceea ce îmi place și unde reușesc să mă dezvolt. Veniturile sunt peste ceea ce visam în trecut. În paralel, colaborez și cu Fundația Terre des hommes unde sunt foarte fericit că pot ajuta și pot fi lângă tinerii care chiar au mare nevoie de persoane asemeni celor de la Fundație. Am o familie minunată, totul este perfect.

- Ce ai vrea să faci în viitor?

În viitor îmi doresc să mă dezvolt mai mult, să sporesc veniturile familiei și să reușesc să ajut cât mai mult. Asta pentru ca eu am primit extraordinar de mult ajutor din partea familiei mele și, pe lângă familie, din partea multor persoane la care nici nu mă așteptam să mă ajute.

- De cât timp lucrezi ca mentor cu tinerii din centre?

Cariera mea ca mentor a început la trei luni după ce am fost eliberat din centrul de detenție. Timp de un an  și jumătate am fost mentor voluntar, iar de patru luni sunt mentor colaborator.

- Cum lucrezi cu tinerii, ce îi sfătuiești?

Mă bazez foarte mult pe povestea reușitei mele și prin asta sper să îi motivez. Sfaturile mele pentru ei sunt acelea pe care mi-aș fi dorit să le primesc eu când eram asemeni lor. Sunt foarte fericit că reușesc să le câștig încredere cu fiecare ședință, și reușesc să îi fac să se deschidă. Așa am putut să parcurg cu ei programa oferită de coordonatorul Terre des hommes.

- Ai observat la ei o schimbare în bine de când ați început întâlnirile?

Da, în primul rând sunt foarte interesați la fiecare ședință să afle cum pot și ei să reușească. Într-adevăr, nu este valabil pentru toți, dar o bună parte sunt cu adevărat interesați și sper ca pe parcurs să mai câștigăm din ei.

- Ce planuri au ei după ce ies din centru?  Au încredere că se vor reintegra ușor?

Majoritatea provin și o să se întoarcă în familii dezorganizate, și din acest motiv mulți dintre ei își doresc un loc de muncă pentru a reuși să se întrețină și a-și  face o viață mai bună. În privința școlii, ei sunt de părere ca timpul potrivit a trecut și nu mai pot recupera. Există teama de reintegrare, dar încercăm să  discutăm mai mult despre asta pentru a-i convinge că se poate, dar doar prin muncă.