Școala de Vară, la final: zâmbete și postere pe tema „Viața mea în România”

Artista vizuală Anastasia Palii ii ghideaza pe copiii ucraineni in realizarea de postere

Copiii ucraineni, mai mari și mai mici, emoționați și zâmbitori în același timp, și-au prezentat miercuri, 31 august 2022, la București, lucrările de final ale Școlii de Vară: postere pe tema „Viața mea în România”. După prânz, participanții au primit diplome de absolvire în aplauzele colegilor și ale echipei fundației Terre des hommes România (Tdh), care a organizat această școală.

În ultima zi a lunii august, Palatul Universul a răsunat din nou la instrumentele muzicale ale specialistului Jean-Baptiste Manitou, iar artista vizuală Anastasia Palii le-a lansat copiilor o provocare: să conceapă un poster în care să îmbine textul cu imaginea.

Atelierul pe care Anastasia l-a ținut  pe parcursul a mai multor săptămâni a avut tematica „Viața mea în România”. Aici a testat metode și tehnici creative noi. Despre lucratul cu copiii, artista spune că este o experiență frumoasă și o provocare în același timp: “Depinde de motivația, atitudinile și implicarea fiecăruia. Dacă aceștia sunt pasionați de activitate, atunci și mie îmi vine mai ușor să-i ghidez”.

Retrospectiv, în prima săptămână, copiii au exersat cu Anastasia Palii elementele și principiile de bază ale unei compoziții grafice. În a doua săptămâna, aceștia au introdus în compoziție culoarea și au exersat cu forma literelor.

Ulterior, au realizat compoziții prin tehnica colajului și au aplicat principiile compoziționale în fotografie.

La ultima întâlnire, cei mici au realizat câte un poster, îmbinând textul cu imaginea. După ce le-au prezentat și celorlalți posterele lor, cei 13 copii au primit, în urale, diplome de  la voluntari, animatori și traineri. La unison, participanții i-au spus lui Radu Răcăreanu, Programme Manager - Emergency Response Ukraine Refugee Crisis  Tdh, că s-au distrat de minune și că și-ar dori ca Școala de Vară să se repete.

În contextul în care mulți dintre acești copii au fost nevoiți să părăsească școlile și casele lor cu luni în urmă, este foarte importantă o astfel de activitate care îi reunește și le pune în valoare talentul, dându-le și ocazia să se exprime. Arta ajută la dezvoltarea și echilibrul emoțional, arată specialiștii, și astfel de inițiative sunt esențiale. Școala de Vară pentru copiii ucraineni a fost organizată de Terre des hommes România pe perioada lunii august 2022, la Palatul Universul din București.

Intervenția Terre des hommes România pentru sprijinul copiilor ucraineni refugiați este posibilă datorită participării și contribuției financiare a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich și Swiss Solidarity.