Sprijin pentru refugiații ucraineni și copiii lor, aflați în România

 

 

copii

De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Fundația Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care au sosit în România.

Am fost alături cu activități de sprijin psiho-social și educațional în spații sigure pentru copii și adolescenți, cursuri de limbă română, cu servicii de sprijin pentru sănătatea mintală și de asistență socială pentru copii și îngrijitorii lor. 

În 2024, muncim pentru a înlesni procesul de integrare a copiilor și adolescenților refugiați și migranți de orice naționalitate, în România.  

În București și Brașov, primim copii și adolescenți la Centrele de Reziliență și Inovare (Innovation and Resilience Facility). 

RIF, așa cum îi spunem pe scurt, este un centru pentru copii, adolescenți și tineri unde organizăm activități educaționale non-formale, de dezvoltare a competențelor digitale, a aptitudinilor pentru viață și de promovare a bunăstării emoționale.  

În aceste centre, copiii pot participa la: 

  • Ateliere de design și printare la imprimante 3D 

  • Ateliere de realizare de proiecte din lemn – design produs, tăiere laser, gravare laser 

  • Ateliere de realizare proiecte din vinil și hârtie - felicitări, stickere, afișe, personalizare produse cu vinil (căni, pahare, textile) 

  • Ateliere de realizare proiecte din materiale textile – cusut, brodat, croșetat, sublimare cu vinil sau cerneală 

  • Sesiuni educaționale cu ochelari VR (realitate virtuală) 

  • Ateliere de educație non-formală, în funcție de nevoile exprimate de copii: orientare în carieră, public speaking, club de engleză,  managementul emoțiilor, gestionarea situațiilor de bullying. 

  • Sesiuni de boardgames pentru adolescenți 

  • Child Advisory Board (Consiliul Consultativ al Copiilor) – club pentru adolescenți prin care învață să participe la viața comunității. 

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, oferim activități educaționale prin care ei pot învăța limba română, la hubul Ostrovok de la la Școala Gimnazială „Ienăchiță Văcărescu”. 

Sprijim copiii și tinerii, sau părinții lor, cu consiliere psihologică sau alt tip de sprijin social, cu ajutorul echipei noastre dedicate de asistenți sociali. 

 


Cum am sprijinit copiii ucraineni și familiile lor, în 2022 și 2023  

Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri.

De-a lungul anului 2022 am colaborat cu aproximativ 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal. Educația a fost centrul preocupărilor pentru copiii ucraineni, așa încât am deschis un centru ce oferă acces în mod egal copiilor și adolescenților la echipamente tehnologice și promovează incluziunea prin mijloace digitale.

Am derulat, de asemenea, și o campanie de încurajare a părinților să continue educația copiilor lor în România, oferindu-le informații și exemple pozitive. Aici câteva clipuri

Am pus accentul pe sprijinul psihosocial al familiilor, adică sprijin pentru a proteja echilibrul mental și bunăstarea psiho-socială. Echipele noastre au ajutat astfel familiile ucrainene să se conecteze cu comunitatea românească, oferindu-le și mijloacele de a face față problemelor practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare.

În 2022, în țară și în București au fost organizate: o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații,  un laborator cu tehnologie 3D, evenimente de socializare și integrare, ateliere în care copiii să-și dezvolte talentele și să-și continue sau diversifice educația. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice pauză în educația acestora.

Pe lângă ajutorul material, ne-am dori să credem că am protejat inimile copiilor, oferindu-le spațiu, timp și siguranța de a se bucura de copilărie. Aici puteți accesa o broșură inedită care prezintă perspectiva copiilor și cum au trăit ei acest sprijin.

În 2023, am deschis Centrele de Reziliență și Inovație (RIF) la București și Brașov, unde copiii și tinerii ucraineni au învățat ce înseamnă tehnologia 3D, au urmat ateliere de imprimare tridimensională, explorând propriile talente și abilități și „jucându-se” creativ.

Centrul a oferit atelierele de educație non-formală, de creativitate și de deprindere a unor abilități tehnice și digitale, ateliere de animație stop motion pentru copii și adolescenți. 

În București, am continuat activitatea în spațiile amenajate pentru copii în centre rezidențiale sau hub-uri de educație pentru copii ucraineni; am organizat cursuri de limba engleză și limba română. 

În Constanța, partenerul nostru, Centrul pentru Resurse Civice, a continuat activitatea din Call Center (în cadrul Centrului comunitar pentru asistenţă integrată Constanţa pentru Ucraina – CT4UA), unde refugiații ucraineni au primit informaţii despre accesul la servicii medicale, înscrierea copiilor la şcoală sau accesarea unui loc de muncă.  

Donatori

În 2024, donatorul principal este UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).

În 2022, sprijinul Terre des hommes pentru familiile ucrainene din România a fost posibil prin contribuția financiară a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiaţi).

The Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France logo
The Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France
Z Zurich Foundation
Z Zurich Foundation

Noutăți și publicații relevante

Pe 4 aprilie, am co-găzduit, alături de alte organizații partenere, evenimentul  “Living Bookshelf”, o seară de povești spuse de tineri migranți care au ajuns să locuiască în București, la un moment dat al vieții lor. Evenimentul a fost inspirat de conceptul Biblioteca vie, care promovează ideea...
Broșură despre serviciile Fundației Terre des hommes România oferite copiilor refugiați și migranți, pornind de la unul dintre cele mai importante drepturi ale copiilor: cel al participării la viața comunității. 
Broșură de informare despre serviciile pe care Fundația Terre des hommes România le oferă, în 2024, copiilor și adulților care-i îngrijesc, refugiați sau afectați de migrație.  Textul este în limba engleză.  Design: Add Media Acest material de informare a fost realizat cu sprijinul Swiss...
Terre des hommes a creat o serie de manuale și caiete de lucru bilingve pentru a sprijini copiii ucrainenii să învețe limba română. Autoare: Angelica Stus.  Pachetele educaționale au fost create cu sprijinul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, și Swiss Solidarity, la inițiativa Fundației Terre...
Nata, 11 ani, Odessa - despre cursurile de la RIF, Centrul de Inovare și Reziliență „Când m-a înscris mama la cursurile 3D de la RIF (Centrul de Inovație și Reziliență), m-am prezentat la prima lecție, însă fără așteptări prea mari. Dar odată ce au început activitățile, am înțeles rapid că este un...
De Ziua Independenței Ucrainei, joi 24 august, copiii români și ucraineni s-au reîntâlnit și au fost parte din crearea uneia dintre cele mai frumoase tradiții : Ziua prieteniei între copiii români și cei ucraineni. Prima ediție a fost pe 24 august 2022 și ne-am bucurat sa îi invităm și anul acesta...