Terre des hommes a conectat 15 mentori de prestigiu cu copii din toată țara

copii

A zecea ediție a proiectului nostru anual a însemnat din nou o conectare specială între copii interesați de un domeniu și câteva personalități ce au răspuns cu inima deschisă întrebărilor.

Credem cu tărie în mentorat și puterea lui de a sprijini copiii, mai ales în vremuri dificile ca acestea, care îi țin departe de condițiile normale de învățare. Un mentor transmite încredere, motivație și multe încurajări -nu doar informații, așa cum au dovedit-o din plin personalitățile implicate în ediția din noiembrie 2021. Suntem mândri că au acceptat colaborarea și le mulțumim că au fost alături de copii și de noi, la aniversare!

Aici, o selecție din sfaturile și gândurile transmise de mentori copiilor: 

 

Cristina Tunegaru, profesoară

„Literatura și lectura pot fi mijloace prin care comunicăm și ne cunoaștem și învățăm, și unii de la ceilalți și unii despre ceilalți.”

 

Ivona Amariței, arhitect

Arhitectul are o meserie care integrează mai multe meserii, de aceea noi, ca arhitecți, avem posibilitatea de a lucra în mai multe domenii: grafică, publicitate, scenografie, project management, în zona financiară, adică există o flexibilitate a meseriei: amenajări interioare, consultanță materiale de construcție, arhitect pe șantier de construcții și alte domenii.

Octavian Șerban, Ambasador

Am avut mentori în mai multe etape ale vieții mele și încă am, iar primii mentori și cei mai importanți, care m-au învățat lucrurile de bază, pe care le folosesc și acum, sunt părinții mei. A fi diplomat nu înseamnă să uiți de unde ai plecat și primul lucru pe care un diplomat trebuie să-l aibă mereu în minte este bunul simț și percepția pe care bunul simț i-o dă, și asta nu se învață decât acasă. Eu încă spun că învăț în fiecare zi si nu o să uit niciodată că o zi în care nu am învățat ceva este o zi pierdută.

 

Vlad Măcelaru, antreprenor tehnologie

Încă nu știu ce vreau să fac. Am încercat foarte multe lucruri și de acolo am exclus unele. Mi-am dat seama ce nu îmi place să fac și cumva atunci mi s-a îngustat felia pe care vreau să fiu activ. Acum am ajuns la educație și tehnologie. Am încercat multe până am ajuns la tehnologie.

 

Camelia Rublinceanu-Banski - manager HP

Vă îndemn să rămâneți curioși, să învățați, din orice aveți o oportunitate de a învăța, să rămâneți fideli principiilor voastre, să trăiți astăzi, să evitați să luați decizii din frici: „we will cross the bridge when we will get there”. Țineți cont de oamenii din jurul vostru, este important cum îi facem pe cei din jurul nostru să se simtă, avem nevoie de oameni alături de noi.

 

Elena Matei, bucătar

Eu zic să vă gândiți ce vă place să faceți, o listă cu argumente pro și contra, iar în momentul în care găsiți lucrul care vă place și vă atrage, mergeți către el: să vă informați, să căutați și să dezvoltați lucrul acela. La început o să fie greu, dar important este sa nu vă dați bătuți și la primul obstacol să spuneți  „gata”. O să ai nevoie de oameni care să te susțină, dar important este să faci ceea ce îți place ție și să nu te gândești la ceea ce spun cei din jurul tău, dacă tu ești împăcat cu ceea ce faci, dacă tu ești mulțumit, asta contează cel mai mult. Este important să ceri și părerea celorlalți, dar până la urmă contează ce îți dorești tu. Să faceți totul din suflet. Să fiți puternici și sinceri cu voi în primul rând.

 

Cornel Ilie, compozitor, solist

În industria de divertisment, câteodată nu este nevoie de experiență pentru a face performanță, pentru că entuziasmul s-ar putea să fie mai important decât experiența unui om care are niște rutine în ceea ce face, de aceea în televiziune, cinematografie și muzică sunt mulți oameni care nu au experiență, primesc o șansă și se dezvoltă mult mai repede pentru că vin cu entuziasm și prospețime.

 

Dana Rogoz - actriță, designer, personalitate publică și prezentatoare de televiziune

Este important să știți că lucrurile nu se întâmplă peste noapte, nici succesul, nici împlinirile, ci trebuie să aveți răbdare ca lucrurile să se întoarcă și că au sens, că munca voastră este văzută, atunci când alegeți orice proiect, să o faceți cu tot sufletul, din pasiune, cred că alegerile cele mai importante și bune din viață sunt cele pe care le luăm cu sufletul, din dragoste, atât în viața personală, cât și cea personală acelea ne aduc fericire. Să nu uitați un lucru: adulții nu se așteaptă să veniți neapărat experiență, ci să veniți cu entuziasm, cu chef, deschiși.

 

Mona Nicolici, jurnalist

Indiferent ce meserie vă alegeți, să faceți ceea ce vă place vouă, este mai mult timp petrecut la job decât cel petrecut cu prietenii sau cu familia, așa că este important să faceți ceea ce vă pasionează și care să facă sens, astfel încât să simți că lași ceva în lume. Nu este doar despre bani, ci despre cum vă simțiți și voi acolo.

 

Anghel Damian, actor

În actorie ai nevoie de multă muncă, perseverență, să faci față respingerii și ai nevoie și de un pic de noroc. Eu cred în muncă, experiența mea în domeniul sportiv mi-a arătat acest lucru, am încercat să aplic filosofia această sportivă și în actorie. Ca actor lucrezi cu vocea, corpul și mintea ta. Perseverența este foarte importantă - talentul este vizibil, dacă te uiți la colegii mei din facultate, din cei 60 au rămas în meseria aceasta cei care au muncit mai mult, au crezut în șansa lor, și-au dorit foarte mult și nu au renunțat.

 

Dana Deac, jurnalist

Nu prea este bine să îți faci mulți idoli, pentru că e bine să fii tu foarte vigilent, adică poți să fii atent la mulți, poți să înveți și de la cei care au eșecuri, așa cum înveți și de la cei care își fac meseria foarte bine.

 

Adrian Posteucă - „evanghelist” al realității augmentate

Cred că din fiecare joc ai de învățat, chiar dacă superficial pare doar un joc. Rolul meu ca mentor în zona asta este să creez jocuri educative. Un model de FIFA prin care te învăț matematică trăgând la poartă.

 

Marius Moga, compozitor, producător, solist

Am învățat pe propria piele că doar să te gândești la ce îți dorești nu este de ajuns. Căci astfel sunt doar niște neuroni, avem peste 80.000 gânduri, de aceea este important să îți scrii pe hârtie ceea ce îți dorești: ce anume, cu multe detalii. Să le puneți pe hârtie și astfel și creierul pare că se uită în oglindă. Dacă tu le pui pe hârtie, subconștientul te va ajuta. Nu neapărat un jurnal, dar cu cât mai multe detalii. Trebuie să îi arăți creierului tău că știi ce vrei, iar o dată ce le pui pe hârtie și el se uită în oglindă, știe cum în ce direcție să lucreze.

 

Ioana Chereji - PR Manager UNTOLD & Neversea

Este important ca aceste programe de mentorat să existe și tinerii să aibă curajul să se înscrie. La vârsta lor îi încurajez să experimenteze, să încerce. Să nu lase pe nimeni să își ducă mai departe visele prin ei, ci să experimenteze cât mai mult ca să își dea seama care este propriul lor vis.

 

Otilia Mantelers - psiholog, autoare de cărți pentru copii

Să fiți foarte conștienți de cât de mișto sunteți și că toți aveți un talent. Chiar și un copil care chiulește și care nu este bun la nici o materie, chiar și el are un talent, care nu este la școală. Și să fiți conștienți de voi, eu vă doresc să vă uitați la voi și să realizați cât sunteți de frumoși.

 

Întâlnirile online se pot urmări pe pagina de Facebook înregistrate  https://www.facebook.com/ziuastafetei&nbsp