Terre des hommes publică o Scrisoare de advocacy privind Accesul la educație al copiilor și tinerilor străini, solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale

child

Legea educației naționale prevede că statul garantează minorilor care solicită sau au dobândit o formă de protecție în România, minorilor străini și minorilor apatrizi drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ preuniversitar și universitar, precum și la cele de învățare pe tot parcursul vieții, fără nicio formă de discriminare.

Cu toate acestea, practica a arătat că minorii străini, solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale întâmpină multe dificultăți în accesarea dreptului fundamental la educație, începând cu problemele legate de învățarea limbii române, recunoașterea studiilor efectuate în țara de origine, înscrierea la școală, susținerea examenelor pentru reconstituirea foii matricole și terminând cu accesul la burse sociale, programe naționale etc. Copiii și tinerii străini, solicitanți de azil sau beneficiari ai unei forme de protecție internațională implicați în proiectele Fundației Terre des hommes au relatat despre aceste probleme, precum și despre situații de bullying, tratament discriminatoriu, dificultăți în relația cu profesorii și colegii de clasă s.a.m.d. Puteți asculta opiniile lor urmărind videocastul ”Visurile copiilor fără țară”, disponibil pe canalul de You Tube al Fundației Tdh România, accesând acest link (română) sau acesta  (engleză).

 

Solicităm astfel 

1. Garantarea dreptului lor fundamental la educație pentru copiii și tinerii străini, solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale

2. Angajamentul Ministerului Educației și Cercetării pentru adoptarea Programului național de educație a copiilor și tinerilor străini, solicitanți de azil, beneficiari ai protecției internaționale și apatrizilor, ca ansamblu organizat de activități și servicii instituite prin lege si finanțat de la bugetul de stat.

 

Detalii și întregul demers de advocacy în documentele atașate mai jos (versiuni în română și engleză). 

Material realizat în cadrul proiectului regional „Mentoring for Integration of third country national children afected by migration” (MINT) (ian. 2019-feb. 2021) al Terre des hommes Romania. Proiectul MINT este implementat sub conducerea Biroului Regional Terre des hommes pentru Europa împreună cu parteneri din Romania (Fundația Terre des hommes),  Republica Cehă (Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s.), Polonia (Fundacja Ocalenie), Slovenia (Slovenska filantropija) și are obiectivul general de a asigura integrarea cu succes în societățile gazdă a copiilor și tinerilor migranți care locuiesc în țările vizate, prin pilotarea unui model de mentorat inovator și replicabil.

 

Funded by the European Union EU Directorate-General for Migration and Home Affairs: Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF).

Conținutul acestui material reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.