Migranții față în față cu dificultățile sistemului de sănătate din România

image

Am încercat să apelez la serviciile de sănătate din România. Am mers la o clinică și le-am spus doctorilor: ‘Vă rog să aveți răbdare cu mine pentru că nu vorbesc bine românește.’ Asistenta mi-a răspuns în română: ‘Nu vă înțeleg. Veniți cu un traducător!’ Am fost surprinsă, deoarece vin dintr-o țară latină și româna mea nu este chiar atât de neinteligibilă.  După aceea am înțeles că mai sunt și alți studenți străini în situația mea, nu numai eu.” (Nayeli del Pilar Tinoco Quispe, Peru, studentă la Universitatea din București)

Farah din Yemen a trecut printr-o experiență asemănătoare când încă nu terminase anul pregătitor de limbă română la universitate.

Am mers la doctor pentru că aveam dureri de stomac. Doctorița vorbea numai limba română, era grăbită, nu avea răbdare cu mine, vorbea repede și tare. Am încercat să îi explic simptomele în engleză, dar nu m-a înțeles. Și atunci m-am întrebat:  dacă nu înțelege ce spun, cum poate să îmi dea un tratament  bun? După care a început să mă consulte, să mă apese pe stomac. Pe lângă durere fizică simțeam anxietate, presiune psihică, și am început să plâng.  În acel moment doctorița s-a speriat și dintr-odată a devenit foarte amabilă, a început să vorbească lent ca să pot să înțeleg fiecare  cuvânt. Situația s-a schimbat complet. Când am venit a doua oară  să mă consulte, doctorița a fost foarte drăguță, m-a primit foarte bine.” (Farah al-Eryani, Yemen, studentă la Universitatea din București).

Clinicile de stat care colaborează cu Universitatea București sunt administrate de ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București). Reprezentanții ASSMB ne-au asigurat că îi susțin pe refugiați și le oferă servicii medicale fără nicio discriminare. “Avem o colegă medic care vorbește rusă/ ucraineană și care merge cu părinți și copii ucraineni la spital, la dentist, oriunde e nevoie, ca voluntar. Vrem să facilităm accesul migranților la servicii de sănătate în școli, universități, cabinete medicale.

Au venit propuneri din ambele părți – de la Forumul Migranților și de la reprezentanții  ASSMB – cu scopul de a îmbunătăți accesul studenților străini la sistemul de sănătate din România. Poate ar fi utilă o sesiune de instruire despre toleranță și sensibilitate pentru personalul medical, au sugerat migranții. Membrii Forumului nou înființat au mai avut anterior întâlniri cu autoritățile medicale din România -  Departamentul pentru Situații de Urgență, asociațiile doctorilor de familie –  pentru a găsi soluții realiste.

Forumul Consultativ al Migranților include 10 naționalități – în principal studenți străini cu burse de la Guvernul român – și a fost înființat în cadrul proiectului PROMISE (Protecția Minorilor Străini Neînsoțiți). Forumul are ca scop să protejeze drepturile migranților și să îi ajute să se integreze mai ușor în România.

Proiectul PROMISE este implementat de Fundația Terre des hommes și asociația JRS (Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România), cu sprijinul programului Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui articol nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații vizitați www.eeagrants.ro

Mai multe detalii despre proiect se pot citi aici:

https://www.tdh.ro/ro/promise-protectia-minorilor-straini-neinsotiti

”Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

Proiect implementat de: