Mediu Sigur pentru Copii în Sport

Un „mediu sigur pentru copii” (Keeping children safe in sports) înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

copii sport

Scop și obiective

Fundația Terre des hommes s-a asigurat prin acest proiect că tinerii și copiii beneficiază de politici speciale de siguranță și protecție în timp ce practică diverse sporturi și că drepturile copiilor sunt respectate în orice context sportiv în România.

 

În România, Terre des hommes (Tdh) a beneficiat de sprijinul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, iar la începutul proiectului (octombrie 2019) au fost semnate acorduri cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică.

Fundația Terre des hommes, cu sprijinul partenerilor săi, a dezvoltat între 2019 -2021 politici de protecție si siguranță,  a implicat copiii și profesioniștii din sport în crearea acestora. Ulterior am oferit o ceritificare suplimentară cluburilor care respectă aceste standarde îmbunătățite de protecție si siguranță.

„Un mediu sigur pentru copii în sport” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

În cei doi ani ai proiectului s-au îmbunătățit competențele profesioniștilor din sport care intră în contact cu copiii, iar acest lucru se va întâmpla prin intermediul a cel puțin 20 de cursuri pe tema siguranței și protecției copiilor în mediul sportiv și recreațional, pentru 120 de profesioniști din 20 de cluburi sportive, active în cadrul Federației Române de Fotbal și Federației Române de Gimnastică. De asemenea, am implicat copiii de-a lungul întregilor proceduri: le-am ascultat cerințele, părerile și i-am încurajat să-și facă vocea auzită și să-și facă drepturile respectate (Grupul Consultativ al Copiilor).

La nivelul întregului proiect (România și Grecia), beneficiarii indirecți au fost mii de copii între 12 -18 ani care practică sporturi și profesioniști din cluburi și tabere.  

Proiectul Mediu Sigur pentru Copii în Sport a fost, de asemenea, implementat de Terre des hommes Hellas (Grecia), împreună cu Terre des hommes Ungaria.

Citiți mai multe despre realizările proiectului în secțiunea Știri :

Finanțator

„Mediu sigur pentru copii în sport” (Keeping Children Safe in Sports) a fost co- finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020).

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru modul în care ar putea fi utilizate informațiile pe care le conține.

flag
Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene

Noutăți și publicații relevante

În fiecare an, mii de copii aleg să se alăture unui club sportiv sau să participe la activităţi recreative, cum ar fi tabere de zi și tabere de vară. Participarea la aceste activităţi promovează dezvoltarea sănătoasă a copilului. Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienţi de faptul că...
  Aproape 200 de antrenori români au fost formați în ultimii doi ani pentru a preveni orice formă prin care un copil poate fi afectat negativ – emoțional, verbal sau fizic în context sportiv. În ultimii doi ani, Fundația Terre des hommes a lucrat împreună cu Autoritatea Națională pentru...
„Din ce în ce mai des, în ultima perioadă, apar publice poveștile sportivilor români. Dincolo de multă muncă, antrenament, determinare și talent, au existat, de prea multe ori, și abuzuri din partea antrenorilor și celor responsabili de binele lor.” Citiți continuarea articolului pe Iqads    
  În premieră națională 20 de cluburi sportive din țară au semnat un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice suplimentare pentru a proteja toți copiii care se antrenează și fac sport în cadrul lor. Terre des hommes, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile...
Acest material finalizat în anul 2021 se adresează angajaţilor din cluburi sportive și tabere și are ca scop promovarea procedurilor de safeguarding (referitoare la siguranţa și protecţia copiilor) în mediile sportive și recreaţionale.   Această publicaţie a fost realizată în cadrul proiectului...
Scuturi colorate. Manual pentru formarea tinerilor facilitatori pe tema siguranței copiilor în sport Acest manual a fost finalizat în anul 2021, se adresează angajaţilor din cluburi sportive și tabere și are ca scop promovarea procedurilor de safeguarding (referitoare la siguranţa și protecţia...